perjantai 20. syyskuuta 2013

Differences

Kirkko

Täällä Utahissa on siis vahvana uskontona LDS-uskonto (tai mormoni-uskonto), ja virallisesti täällä on väestöstä 60% sen uskontoisia, mutta esimerkiksi meidän koulussa on kyllä ihan 100%. He on kaikki ihan normaaleja, muutamia tapoja, sääntöjä ja kieltoja lukuunottamatta. 

Riippuu tietysti paljon perheestä, mutta suurin osa mormoneista käy vain sunnuntaisin kirkossa. Kirkko kestää kolme tuntia mutta vain yksi tunti on normaalia kirkkoa. Ensimmäiset kaksi tuntia on sunnuntaikoulua, opiskellaan raamattua ja sitten kolmas tunti on normaali jumalanpalvelus. Kirkko ei eroa meidän kirkosta paljoa (en oo kyllä käynyt kirkossa Suomessa kuin vaan esim konfirmaatioissa tai ristiäisissä), paitsi ehtoollisessa viini korvataan vedellä. Nuoret täällä tykkää käydä kirkossa ja he tapaavat siellä kavereita.

Kirkossa on luokkahuoneita, juhlasali, kirjasto, liikuntasaleja sekä sitten se virallinen kirkkohuone. Kirkossa järjestetään treenejä eri urheilulajeissa sekä lasten näytelmiä. Kirkon nuorisolle järjestetään joka viikko myös esimerkiksi piknikkejä tai kävelyretkiä. Kirkko on todella suuri osa heidän elämäänsä, ja nuoret saattavat käydä kappelissa joskus vaikka treenejen jälkeen ihan muuten vain, koska tykkäävät olla siellä ja heille tulee siellä parempi mieli. 

blogi1 Koulu

Mun high schoolissa on sophomoret, juniorit ja seniorit. Jos haluaa mennä kesken tunnin esim vessaan, pitää olla "hall pass". Jos ei ole sitä ja joku näkee sut käytävällä, sulle tulee U-merkintä ja vaikka mitä. U-merkintä tulee myös, jos on vaatteita jotka ei vastaa dresscodea (ei toppeja tai sortseja yms) , neljästä poissaolosta tai myöhästymisestä lukukauden aikana. Käytännössä oppilaat näkevät säännön niin, että kolme kertaa saa lintsata. Jos sulla on U-merkintä, menetät oikeuden olla urheilujoukkueissa tai missään muissakaan koulun aktiviteeteissa. Joudut sitten sen korvaamiseksi käymään "SRC-tunneilla" eli mennä ruokailun ajaksi tekemään tehtäviä luokkaan eli vähän niin kuin jälki-istuntoon. Tämä tuntuu todella oudolta Suomen lukion jälkeen, kun ei ketään oikeastaan kiinnosta oletko tunneilla vai käytävillä yms. Koulun käytävillä on kokoajan myös vartijoita ja jokaisella koululla on myös oma poliisi.

Arvosana ei muodostu vain siitä loppukokeesta, vaan läksyistä ja tehtävistä sekä sitten noin 40% arvosanasta on sitten se loppukoe. Kokeissa saa yleensä käyttää nettiä, kirjaa, muistiinpanoja tai kaveria apuna. En ikinä lue kokeisiin tai testeihin tämän takia, mutta sitten mulle esimerkiksi just viime viikolla tulikin hissan koe eteen, jossa ei saanut käyttää muistiinpanoja ja siitä tuli hylätty... ups :D Läksyjä tulee todella paljon; esim matikasta tulee joka tunti noin 30 tehtävää. Meillä ei käytetä missään aineessa oppikirjoja, vaan meillä tulee aina vaan monisteita.

Kurssit saa valita itse ja meillä on ihan älyttömän paljon valinnanvaraa kursseissa. Meillä on lastentarhan hoitoa, talon rakentamista, sisustamista, ompelua ja painonnostoa. Valmistumista varten täytyy kuitenkin suorittaa tiettyjä kursseja tietty määrä. Mun ei onneksi tarvitse välittää näistä, ja sain valita mitä halusin. 

Kielten opiskelu on aika erilaista täällä. Kukaan täällä ei oikeastaan osaa mitään muita kieliä kuin englantia. Kaikki on ihan järkyttyneitä, kun kuulee, että osaan suomea JA englantia ja että opiskelen vielä ranskaa. Sitten kerron, että puhun myös saksaa ja opiskelen myös ruotsia ja nyt alotin kiinan...haha. Oon ranskan 3-kurssilla, joka on toiseksi vaikein kielten kurssi koko koulussa, vaikka se ei siltä todellakaan vaikuta. Ei olla käyty yhtään kielioppia läpi, vain puhutaan ja pidetään esitelmiä perheistämme yms. Mulla meinaa räjähtää pää jokaisella ranskan tunnilla, kun jopa opettajalla on ihan järkyttävä jenkkiaksentti. Heidän puheistaan ei saa edes selvää, kun he eivät osaa lausua esim r-kirjainta haha
dif1 Vapaa-aika/harrastukset

Kaikki harrastukset on koulun kautta. Vuosi on jaettu kolmeen kauteen ja joka kautena on eri urheilulajit. Lähes kaikki on jossain aktiviteetissa, jos ei urheilujoukkueessa, niin bändissä tai vaikka väittelykerhossa. Urheilujoukkueissa on aina Varsity ja Juniorvarsity. Varsity on se edustusjoukkue, mutta molemmat kuitenkin treenaavat yhdessä. Amerikkalainen jalkapallo on tosi iso asia ja monet tulee aina perjantai-iltaisin kannustamaan joukkuetta. Siellä on aina myös koulun marchingband soittamassa, cheerleaderit kannustamassa koko pelin ajan ja sitten Vykelles-tanssijoukkue esiintymässä väliajalla.

Kun jollain urheilujoukkueella on peli kyseisenä päivänä, he laittaa kouluun jotkut tietyt vaatteet. Cheerleaderit saattaavat vaikka pitää heidän cheer-paitaa päällä ja punaista rusettia hiuksissa. Meillä tennisjoukkueen kanssa kun meillä on peli, kaikkien pitää pukeutua kouluun mekkoon tai hameeseen. Muutenkin usein ihmiset pukeutuu koulun paitaan, huppariin tai lökäreihin. 

Vapaa-aika pyörii aika paljon koulun ympärillä. Kaikki rakastaa olla koulussa ja koulun jälkeen kaikki jää aina noin puoleksi tunniksi vain hengailemaan ja puhumaan kavereiden kanssa. Opettajat ja vartijat joutuu häätämään oppilaita pois koulun jälkeen ja käskemään menemään kotiin. Koulu järjestää kaikkia tapahtumia, muun muassa koulun tanssit. Meillä on homecoming, harvest, christmas, valentines, morp ja prom-tanssit. Näistä kaikista tehdään tosi iso numero täällä ja muutenkin kaikki osallistuu koulun tapahtumiin. Muut koulut, varsinkin lähellä oleva Davis high school on meidän vihollinen. Kerran, kun pari futarijätkää toisesta koulusta tuli meidän kouluun koulun jälkeen, tuli futareiden välillä kunnon riita ja vartijat joutuivat viemään pojat pois. Vapaa-ajalla tehdään aika samoja asioita kuin Suomessa, mennään elokuviin. shoppailemaan, ulos syömään, katsomaan peliä tai vaikka ajelulle. Mulla on viikonloppuisin kotiintuloaika puoli 12, joka on mun mielestä ihan fine!

Perhe

Perhe on täällä kaikille tosi tärkeä. Aina kun mahdollista, syödään perhe-illallinen ja kun menen kaverille, saatetaan vain hengailla hänen perheen kanssa. Mulla on kehittynyt smalltalk paljon, kun joskus kaveri lähtee vaikka vaihtamaan vaatteet ja jään yksin olohuoneeseen hänen vanhempien kanssa. Kun lähtee kavereiden kanssa ulos, pitää aina pyytää vanhemmilta lupa ja pitää sanoa minne on menossa, kenen kanssa, ja milloin tulee kotiin.

Sunnuntai ollaan vain perheen kanssa, silloin ei käydä kaupassa tai lenkillä eikä mennä näkemään kavereita. Meillä tulee aina sunnuntaisin kaikki lapset ja lapsenlapset meille ja syödään iso illallinen yhdessä ja esimerkiksi katsotaan joku elokuva yhdessä.  Aina ennen jokaista ruokaa tehdään myös ruokarukous. Aina kuukauden ensimmäinen sunnuntaipäivä paastotaan perheen kanssa, ja se raha mikä menisi sen päivän ruokaan annetaan kirkolle. Mun ensimmäinen sunnuntaipaastoaminen oli ihan hirveä, muistan kun istuin kirkossa ja mun maha vaan kurisi :D
blogi4 Pukeutuminen

Kaikki pukeutuu ainakin välillä koulun paitoihin ja huppareihin ja kaikki on tosi ylpeitä omasta koulustaan. Myös leveälahkeisia farkkuja näkee aika paljon ja sukkia sandaalien kanssa... Iso tpaita ja leveälahkeiset farkut on aika normaali asu, jota suomessa ei näe kyllä kellään päällä. Mutta kyllä tosi moni pukeutuu kivoihinkin vaatteisiin! En mun mielestä pukeudu mitenkään erikoisesti, mutta joka ikinen päivä joku tulee mulle sanomaan kuinka rakastaa mun asua haha. Kaikilla on koulussa koulureput, eikä käsilaukkuja näy oikeastaan ollenkaan. Uskonnon takia kukaan ei käytä myöskään toppeja, lyhyitä sortseja tai muutenkaan paljastavia vaatteita. 

Kuljetus

Julkista liikennettä ei ole käytännössä ollenkaan. Kaikilla on oma auto ja sillä mennään ihan joka paikkaan. Kukaan ei kävele mihinkään; ollaan ajettu jopa vierekkäisestä pikaruokalasta toiseen. Silloin tuli vähän läski olo haha. Me ajetaan myös koulusta tennistreeneihin, jotka ovat siis koulun tenniskentillä noin 100m päässä.

Ikärajat

Alkoholia saa juoda 21 vuotiaana, mutta sillä ei täällä Utahissa ole oikeastaan mitään väliä, koska kaikki täällä on mormoni-uskontoisia ja he eivät juo. Mun kaverit on kysynyt multa millaista alkoholi on ja onko se hauskaa, joka on mun mielestä tosi jännä, kun oon kuitenkin tottunut, että 17-18-vuotiaat tietää, millaista alkoholi on. 16 vuotiaana saa ajaa autoa ja 18 vuotiaana polttaa tupakkaa, mutta sitä ei täällä näy taaskaan uskonnon takia. 


blogi3Ihmiset

Ihmiset on tietenkin tosi sosiaalisia ja ystävällisiä, niin kuin jenkit nyt joka paikassa on. Ihmiset tulee puhumaan ja varsinkin vaihtareille kysymään miten on tykännyt olla täällä yms. Kaikki kysyy "how are you?" ja multakin se tulee nykään ihan luonnostaan, kun nään kaverin käytävällä niin heti kysyn mitä kuuluu, vaikka vain kävellään toistemme ohi :D 

Multa on muutama poika kysynyt numeroa, mitä ei suomessa tapahdu niinkään paljon. Täällä pojat myös pyytää oikeille treffeille ja he kysyy monelta on kotiintuloaika, ettei vanhemmat suutu ja avaa auton oven yms. Vanhemmat haluaa, että on kaveri ihmisten kanssa, joilla on samat arvot. 

Multa on kysytty muun muassa, onko meillä Coca Colaa Suomessa, miten tiedän kuka Katy Perry on, kun se on amerikkalainen ja ihmetelty, että suomenkielessä käytetään myös pilkkuja ja pisteitä... On myös ihmetelty, miten tiedän, missä esimerkiksi Grand Canyon on, kun olen kaukaa Euroopasta. Jenkit ei tiedä kyllä yhtään mitään Suomesta paitsi kun sanoo, että se on se maa Ruotsin vieressä.

Ihmiset ei käytä tekstaamisessa hymiöitä yhtään, joka häiritsee mua tosi paljon! Voi tulla tekstari, vaikka "that's great." joka kuullostaa mun korvaan epäkohteliaalta haha. Täällä ei tekstata yhtä paljon kun Suomessa, kun siellä oon tottunut, että kaikilla on kokoajan kännykkä kädessä ja tekstaa jollekin. Kaikki käyttää aika paljon snapchattia ja instagramia kuitenkin. 

Moni kirkon nainen on tuonut mulle muffinsseja ja toivottanut mut tervetulleeksi. Naapurin mies myös piti musta kirkossa puheen, että kaikkien pitää tutustua uuteen ihanaan suomalaiseen tyttöön. He välittää toisistaan, kuin kaikki olisi yhtä perhettä ja kirkossa kaikki kutsuukin toisiaan esim "sister heta" tai "brother john". 

Nuoret myös todellakin uskoo heidän uskontoon, ja tosi moni mun kaveri on halunnut kertoa ja opettaa mulle siitä ihan innoissaan. Nuoret on tosi "kilttejä" ja seksi ennen avioliittoa, seksuaaliset ajatukset ja homot ja lesbot sekä kiroilu on kielletty. En oo täällä mun olo aikana kuullut sanaa seksi tai yhtäkään kirosanaa. Kukaan ei myöskään puhu juhlimisesta. 

Musiikki ja elokuvat

Kukaan ei katso yli k-13 leffoja, koska ne on kiellettyjä heidän uskonnossa. Halusin mennä katsomaan We are the Millers, mutta en saanut ketään tulemaan mun kanssa, kun se oli yli k-13. Myöskään musiikkia tai elokuvia, jossa kiroillaan paljon tai puhutaan "epäsoveliaista" asioista ei katsota tai kuunnella.

Kiroilu

Kiroilu on yksi pahimmista synneistä mitä voi tehdä ja nuoretkin täällä ovat tosi vakavia tästä asiasta. Kerran kavereiden kanssa laulettiin biisiä, jossa sanottiin "hell" ja yksi tyttö vahingossa lauloi sen. Kaikki tuijottivat toisiaan ja ihmettelivät ääneen, miten näin saattoi käydä. Tästä kiroilusta puhuttiin vielä seuraavana päivänä, että kuulitteko, että hän kiroili yms... Jotkut tällaiset asiat tuntuu todella todella oudoilta ainakin mulle ja mun pitää kokoajan keskittyä, koska mun ennen hokema "oh my god" tai "fuck" ei vaan todellakaan ole hyväksyttävää täällä.
blogi2 Seurustelu

Nuoret saa alkaa seurustelemaan 16-vuotiaana. Ennen sitä ei poikiin kosketa ja siitä ollaan todella tiukkoja. Tämä ei mun elämään mitenkään liity, mutta mun jotkut kaverit on alle 16 ja hei ei saa mennä edes koulun tapahtumiin pojan kanssa. Se, mikä musta on mielenkiintoista on se, että nuoret ei saa seurustella vain yhden ihmisen kanssa, vaan pitää olla monta seurustelukumppania. Tämä on sen takia, koska nuorena pitää saada paljon suhteita ja ystävyyksiä ja olla kaikille ystävällinen, eikä vain olla yhden ihmisen kanssa. Niillä mun kavereilla täällä, joilla on poika- tai tyttöystävät, heidän täytyy käydä treffeillä monien muiden kanssa. Sitten muodostuu kauheita kolmiodraamoja, kun he käy treffeillä jonkun kanssa ja poikaystävä ei tykkää, vaikka hänkin joutuu käymään muiden kanssa ulkona ja siis en oikein itse ymmärrä tätä :D

Tulevaisuus

Mun kaverit hakee siis nyt yliopistoihin, johon he menee tämän vuoden jälkeen. Hakemukset pitää lähettää tässä parin kuukauden sisällä, ja jotkut stressaa aika paljon siitä, mihin collegeen hakee ja pääsee. Pojat lähtee täyttäessään 18 vuotta lähetysmatkalleen kahdeksi vuodeksi opettamaan uskonnostaan. Naiset menee nuorina naimisiin ja saa paljon lapsia (on ihan normaalia, että perheessä on 4-8 lasta). Täällä painotetaan sitä, että menkää naimisiin ja saakaa lapsia, ei niinkään sitä, että pitäisi saada hyvä koulutus. Kun puhutaan pojista, ei sanota, "mieti jos seurustelee kohta!" vaan "mieti kun menette naimisiin kohta!". Se on välillä vähän outoa, kun en itse ajattele naimisiinmenoa ja lapsia vielä moneen vuoteen :D


Ruoka

En ymmärrä, miten nää ihmiset ei oo lihavempia kuin mitä ne on :D Koulussa mennään aina ulos lounaalle johonkin pikaruokalaan. Mä pystyin siihen ensimmäiset viikot, mutta nyt otan joko oman leivän mukaan tai sitten suostuttelen kaverit menemään johonkin terveellisempään ravintolaan. Paahtoleivän päälle laitetaan jotain hilloa tai nutellaa ja juomaksi juodaan aina limua yms, mua oikeesti ällöttää :D Täällä ei myöskään juoda kahvia tai teetä uskonnon takia. blogi5



Siinä nyt jotain eroja mitä mulla tuli mieleen. Suurin osa eroista liittyy uskontoon, joka on ollut tosi jännää kokea. Joihinkin asioihin on ollut vaikeampi tottua kuin toisiin, mutta ajan kanssa kaikkeen tottuu :) Oon yrittänyt miettiä sitä vaihto-oppilaiden quotea, "It's not wrong, it's not right, it's just different".


Hävittiin tällä viikolla kaksi tärkeetä tennismatsia, ja on ollut muutenkin stressaava viikko. Onneksi on vihdoin viikonloppu :) Ilmat on alkanut viileämään ja syksy on selvästi alkanut tulla, kun aamulla ei pärjääkkään enää sortseilla. Nyt pakko ottaa päiväunet ennen illanviettoa!

Love, Heta

6 kommenttia:

  1. apua en voi uskoa etta eletaan niin lahekkain ja taalla on ihan erilaista!:D tosi mielenkiintoinem postaus!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo niinpä, luin sun postauksen ja ihmettelin samaa!:D

      Poista
  2. Siis tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus !:)

    VastaaPoista
  3. Tosi mielenkiintone postaus ! Oon aina miettiny et millastakohan ois tämmösen suomalaisen elää just siellä, ollaanha me kuitenkin aika vapaata kansaa :)

    VastaaPoista